Om mig

Jessica MacDowall
Fotograf: Gabriel Liljevall

Jessica MacDowall är tv-producent sedan tjugo år tillbaka och har bland annat producerat omtalade dokumentärserier som En våldsam kärlek och En kropp till salu för SVT. Nu har hennes självbiografiska bok “En våldsam kärlek -Vägen till ett värdigt liv” släppts som både inbunden bok, e-bok och ljudbok. Här berättar hon för första gången om sina egna erfarenheter av våld i nära relationer.

– Jag har arbetat som TV-producent i över 20 år och haft ynnesten och glädjen att få jobba i alla de genres som finns på tv marknaden. Det har varit oerhört lärorikt och Jag har verkligen älskat alla produktioner oavsett ämne. Mycket har såklart att göra med de fantastiska människor man möter i arbetet.

Att få vara en del av såväl stor underhållning och drama som reality och infotainment gör att man växer med jobbet. Mitt hjärta och största engagemang har dock alltid legat i att lyfta olika samhällsfrågor där människor far illa på ett eller annat vis. Där vill jag bidra och göra skillnad.

För att lyckas få människor att engagera sig måste man göra allt man kan för att också få dem att förstå, exempelvis vilka mekanismerna är bakom diverse problem. Att informera genom underhållning av olika slag är ett kraftfullt verktyg. Att få såväl utsatta att identifiera sig som anhöriga och övriga i samhället att förstå är det verkliga målet. Det är svårt att söka hjälp eller för den delen hjälpa om man inte vet hur det ska gå till.

Jag har genom åren haft glädjen att producera flera dokumentärserier i ämnen som engagerar mig och som jag gärna vill vara en del av att folkbilda i. De har lett till att jag har haft möjlighet att lyfta debatten och därmed blivit inbjuden till nyhetssändningar och morgonsoffor. Framförallt de senaste åren har jag lyft ämnet mäns våld mot kvinnor i olika former. I mån om tid besöker jag såväl myndigheter som företag och skolor och håller föreläsningar i ämnet våld i nära relationer. Ett av våra störsts samhällsproblem som kostar miljarder kronor varje år. Där tycker jag att man ska börja redan när barnen är små genom att lyfta genusnormer. Till syvende och sist är det en fråga om jämställdhet.

Jag är utöver en arbetsmyra en engagerad mamma på heltid och matte till vår hund Ebba.

Varm kram

Jessica